ŻURAWINA DO MIĘS I SERÓW

???????????????????????????????Kto nie lubi oscypka z patelni? Ja uwielbiam! Żurawinę zrobiłam już jakiś czas temu. Wcinam ją jako dodatek do serów albo pieczonego mięska… Grillowany z rozmarynem filet z kurczaka z taką żurawiną ❤ … mniam! Jesteśmy już po pierwszych nocnych przymrozkach, więc to idealny moment (a właściwie „ostatni dzwonek”), aby zrobić ten smakołyk!

Żurawina jest wspaniałym owocem, leczniczym cudem, ale z racji swojego smaku (cierpko-gorzko-kwaśnego) raczej unika się jej spożywania na surowo. Przetwory z żurawiny zawierają wiele witamin (B1, B2, B6, C, E), minerałów (potas, sód, fosfor, wapń, magnez, jod, żelazo), pomagają utrzymać dobry poziom cholesterolu, oczyszczają organizm. Samo zdrowie!

Piękna konfitura z żurawiny wspaniale wzbogaca smak serów i pieczonych mięs, ale jest również fajnym dodatkiem do deserów (np. naleśników).

PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg żurawiny
  • ok. 0,5 kg cukru (wersja mniej słodka, jak chcemy słodszą – ok. 0,8 kg)
  • 2 gruszki
  • 0,5 szklanki wody

Przygotowanie

Żurawina najlepiej się ‚przetwarza’, jeśli jest lekko podmarznięta. Ja włożyłam kulki do zamrażalnika na noc.

Gruszki obieramy, kroimy drobno lub ścieramy na tarce.

Gotujemy syrop: pół szklanki wody zagotowujemy z cukrem. Do syropu wrzucamy gruszki. Gotujemy, aż ‚znikną’ w syropie. Wrzucamy żurawinę i gotujemy wszystko razem. Żurawinę można wcześniej zmielić, ja rozgniatałam ją łyżką podczas gotowania (uwaga! strzela sokiem!). Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, jakieś pół godzinki. Ma nam wyjść dosyć gęsty dżem. Nakładamy do gorących słoików i dobrze dokręcamy. Radzę używać raczej słoików 150-200 g.

Smacznego!

Reklamy

5 thoughts on “ŻURAWINA DO MIĘS I SERÓW

  1. Pingback: KACZKA W POMARAŃCZACH | Gospoda Potłuczonej Literatki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s