TORCIK „MARCZELLO”

???????????????????????????????

Koleżanki z pracy polecały taki torcik z cukierni (na jesienne smutki). Był pYYYsznyy, ale moje wewnętrzne licho nie śpi i podszeptywało mi: za dużo masła w kremie, za mało kakao w cieście, warstwy ciasta to zwykły biszkopt… No i dopięło swego! Postanowiłam upiec swój, oczywiście lepszy 😉
Udało się!

Tort „Marchello” – dla czekoladoholików, takich jak ja ❤

PRZEPIS
Ciasto:

7 jajek
szklanka cukru
0,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
5 łyżek kakao
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (ja dodałam nieco więcej)

Krem:
3 tabliczki czekolady (powinna być gorzka, ale ja użyłam 2 mlecznych, jednej gorzkiej – torcik robiłam głównie dla dzieci)
1,5 kostki masła
ok. 150 ml mleka
szklanka cukru pudru

Do posypania:
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Na poncz:
0,5 szklanki czerwonego, słodkiego wina
łyżeczka cukru
łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
marczello
1. Oddzielamy jajka od żółtek. Mąki i kakao przesiewamy do osobnej, suchej miseczki. Ubijamy białka na sztywną pianą, dodajemy cukier, potem żółtka. Odkładamy mikser (trzepaczkę), i drewnianą łyżką, stopniowo łączymy mąki i kakao z pianą. Delikatnie mieszamy. Na koniec ścieramy na średnich oczkach tarki czekoladę i dodajemy do ciasta. Wylewamy bardzo cienkie warstwy ciasta na wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Pieczemy ok. 6-8 takich krążków (mnie wyszło 7).
2. Przygotowujemy poncz: ja odparowałam alkohol z wina, podgrzewając je, dodając cukier, na koniec sok z cytryny. Nasączałam każdy krążek (dosyć dokładnie brzegi).
3. Robimy krem: czekolady rozpuszczamy w ciepłym mleku (pilnujemy, alby nie zagotować, masa czekoladowa ma być tylko na tyle ciepła, aby czekolada rozpuszczała się powoli). Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo rozpuszczoną i zimną czekoladę. Miksujemy na pyszny krem!
4. Na paterze układamy: krążek i cienką warstwę kremy, krążek, krem itd. Trzeba pamiętać, że placki są cienkie, więc nie utrzymają dużej ilości kremu – powinny być to cienkie warstwy. Całość pokrywamy cienką warstwa kremu i posypujemy tarta czekoladą.

RADY!
1. Tort świetnie komponuje się z wiśniami w alkoholu ❤

Smacznego!

Advertisements

4 thoughts on “TORCIK „MARCZELLO”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s