KARMELIZOWANE JABŁKA, ORZECHY,

???????????????????????????????Tak sobie ostatnio dogodziłam 🙂
Upiekłam czekoladowe ciasto z jabłkami i postanowiłam je czymś udekorować.
Postawiłam na karmel 🙂

PRZEPIS

Składniki
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
łyżka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
2 jabłka
2-3 łyżki orzechów
łyżka rodzynek
3-4 łyżki śmietany kremówki
ok. pół szklanki mleka
2 łyżki masła
ewentualnie 4 łyżki rumu

Przygotowanie

Orzechy i rodzynki namaczamy w mleku (w ok 3 łyżkach).
W pozostałej części mleka rozpuszczamy cukier, miód i masło. Kiedy osiągnie bursztynowy kolor, wsypujemy pokrojone w kostkę jabłka, odsączone z mleka orzechy i rodzinki. Przyprawiamy cynamonem i gałką. Jeśli chcemy – dodajemy rum.
Na koniec wlewamy śmietankę.
Gotowe!

Rady!
Takie jabłka są idealne do: naleśników, ryży na mleku, kaszy manny etc.

Advertisements

One thought on “KARMELIZOWANE JABŁKA, ORZECHY,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s