SZARLOTKA Z BEZĄ NA KRUCHYM RAZOWYM SPODZIE

???????????????????????????????Bardzo lubię ciastka owsiane, pełnoziarniste, ciemne, kruche i zdrowe 🙂
Postanowiłam się zabawić i zrobić spód do szarlotki o takim właśnie, niespotykanym smaku ciastek zbożowych. Przy okazji zredukowałam także ilość cukru i tłuszczu w tym popularnym cieście. Wzbogaciłam smak szarlotki bezą z kisielem pomarańczowym, a dodatek skórki pomarańczowej do ciasta okazał się strzałem w 10! Wyszło smakowicie 🙂
Zdecydowanie dla miłośników ciastek i herbatników zbożowych, no i oczywiście dla amatorów szarlotki.
Wspomnę jedynie, że dodatek cynamonu nie tylko wzmacnia walory smakowe i zapachowe, ale przede wszystkim… cynamon powoduje obniżenie cukru! Z tą przyprawą powinni zaprzyjaźnić się diabetycy.

PRZEPIS (na okrągła formę ok 26 cm)

warstwa jabłkowa
1 kg jabłek (szara reneta)
3 łyżki cukru i 1 łyżka miodu
ewentualnie (jeśli jabłka są bardzo soczyste) 2-3 łyżki otrębów pszennych
1 słuszna łyżka cynamonu

ciasto
2 szklanki mąki razowej, pełnoziarnistej
3 łyżki otrębów pszennych
3/4 kostki masła
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka otartej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka octu
2 łyżki śmietany (12%)

beza
4 białka
2 łyżki cukru
kisiel pomarańczowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce, prażymy w garnku z dodatkiem cukru, cynamonu i miodu.
Na stolnicy drobno szatkujemy wszystkie składniki na ciasto. Zagniatamy i chłodzimy w lodówce ok. 1 h.
Dzielimy ciasto na 3 części. 2/3 ciasta wykładamy na wysmarowanej tłuszczem blasze (ja używam silikonowej – nie natłuszczam jej). Na ciasto wykładamy jabłka. Przygotowujemy bezę: miksujemy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, miksujemy, aż cukier się rozpuści, na koniec dosypujemy kisiel i krótko miksujemy.
Pianę z białek wykładamy na jabłka, a na wierzch ścieramy resztę (1/3) ciasta.
Pieczemy ok 35 minut w temp. 180 st C.

Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem, przyozdobić lukrem albo podać ją na gorąco z gałką lodów wanilinowych.

Smacznego!

Reklamy

13 thoughts on “SZARLOTKA Z BEZĄ NA KRUCHYM RAZOWYM SPODZIE

  1. Hay,
    ano jest postulat, ze cynamon pobudza gruczoly do intensywniejszego dzialania,,zatem stymuluje procesy biologiczne,czyllpi również w gospodarce np hormonami. , podobnie jak prekursor amfetaminy
    , w galce muszkatolowej, odkryty jeszcze przed II wojna, przyspiesza przemiane materii, (stad jej obecność w cudownych srodkach do chudniecia),a chemia weglowodorowych
    zwiazkow aromatycznych, ma proweniencje z przypraw korzennych 🙂 .. , dodaje sie tych skladnikow nie tylko do ciast, ktore z natury budowy 😉 zasobne i ciezsze do trawienia sie znajduje, zwykle, ale rowniez do mięs,,np w kuchni toskanskiej… szczegolnie dodanie cynamonu do pieczeni,np jagniecej, wykwintnosci doznan przydaje i bukiet smakow wzmacnia,,
    … jakos moze poza wschodem dalekim, umknelo czlowiekom, ze przyprawy, dodawane choc niewiele, a zatem i ziola,ktorych stosuje sie wieksze ilosci maja biologiczne odzialywanie na organizm, ktore sie pomija, nie tylko smak wysubtelniajac, ledwie tolerujac ziololecznictwo. ,, a jak mółwia chinczycy, jestem tym co jem,, abo cos tak,, a to oddzialywanie moze byc osobliwe,gdyz wiadome, ze smaki i zapachy silnie wplywaja na samopoczucie, wywolujac radosc badz obrzydzenie, a nawet strach – jak zapach tygrysa w indiach,, ta wlasciwosc cynamonowych wonnosci wykorzystywala biala policja w RPA do rozpedzania murzynskich demonstracji, bo u autochtonow, ich zapach wywolywal podobna reakcje jak gaz pieprzowy,, ktory tam akurat sie nie sprawdzal… a zatem przez zoladek, no i nos, nie tylko do serca… (-: pzdr

    • Łał! Jestem pod wrażeniem wiedzy! Kiedy już się naczerpię i nazapamiętuję – będę przekazywać. Cynamon zwyczajnie uwielbiam! A moim pierwszym daniem obiadowym (ponoć poczynionym dla całej rodzinki jeszcze przed swoją I komunią świętą) było mięso wieprzowe suszone w sosie własnym z… cynamonem i goździkami 😉 Takie rarytasy podawałam na obiad jako dziecię, a rodzinka nie grymasiła 😉

  2. eee, no nie ma scisku,, ale teraz modne powtórne celebracje,, mogłoby tak byc 2w1 😉
    BTW, no ja taki calkiem wybitny gamoń to nie jestem,, co nie dowidze abo nie zrozumiem to zmysle ;-),, a nawet synestezja ogarne,, ooo pieknie mi zapachniala pieczen, choc osobliwie przebywam w srodowisku… blisko od szosy… zatem rzeczywistosc ma smell bad… :'(,, i tak mi przyszlo w zmyslaniu, ze to suszenie to liofilizacja nowoczesna, z nuta fusion kitchen,, wszak odparowanie wody przy pieczeniu itp wystepuje, no po cos kara podlewania jest… ;-), chyba, ze mialem plan B w zanadrzu, wersja concept kochen,, jak u ludow koczowniczych co suszyli miesko, abo ryby na zas,, 😉 ale to Moiściewa od goronca naglego i duchoty..sie mi poeobilo… mysle ze jeszcze jest szansa, ze ustapi ;-)…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s