„ZEBRA”

ZEBRAProste, szybkie ciasto!
Stary, sprawdzony przepis!
Zapraszam!

PRZEPIS
Składniki
5 jaj
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 szklanki drobnego cukru
cukier puder
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 szklanka białe oranżady (u mnie mocno gazowana woda mineralna)

Sposób przygotowania
Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy żółtka, cukier i cukier puder, miksujemy, aż cukier się rozpuści, dolewamy olej. Odkładamy mikser, dodajemy przesianą przez sitko mąkę, stopniowo, delikatnie łącząc ją z jajeczną masą. Mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dolewamy bardzo gazowany napój (woda, oranżada). Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, do drugiej – 2 łyżki kakao. Wylewamy na blaszkę (natłuszczoną i obsypaną bułką tartą) lub na sylikonową formę (u mnie – okrągła o średnicy 28 cm). Ciasto wylewamy na przemian, by utworzyć wzory z białego i kakaowego ciasta.
Pieczemy w 170 st. przez ok 35-40 min.
Proste, nie?? 😉

RADY!
1. Radzę podzielić ciasto nierówno: ok. 2/3 masy białej i 1/3 kakaowej. Łatwiej będzie wykonać wzory.
2. Powyższy przepis to podstawa. Można go wzbogacić. Do białej masy można dodać pół tabliczki potartej białej czekolady, a do kakaowej – ciemnej czekolady.
3. Gazowany napój ma dać ciastu lekkość, więc, aby zachować jak najwięcej powietrznych bąbelków, trzeba się śpieszyć. Proponuję więc wszystko sobie uprzednio przygotować, a wodę otworzyć dopiero w momencie dolewania. No i czynności następujące po dolaniu wody powinny już przebiegać sprawnie i szybko.
4. Ciasto można polać polewą albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Reklamy

4 thoughts on “„ZEBRA”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s