KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA

???????????????????????????????

Niezbędnik świątecznych wypieków czas przygotować 😉

PRZEPIS

Składniki (na ok. 2 słoiczki po 150 ml)

ok 5-6 sztuk pomarańczy
2 szklanki cukru białego
ok. 60 ml wody

Przygotowanie

Pomarańcze musimy porządnie umyć (szorując szorstką częścią gąbki) i sparzyć.
Obrać owoce, odkroić białą część skórki. Pozostałą część pokroić w kosteczkę. Skórkę należy obgotować (aby pozbyć się ‚goryczki’) 2 razy (zalać wodą, zagotować, odcedzić i jeszcze raz zagotować i odcedzić, pozostawić na durszlaku do wystygnięcia). W rondelku rozpuścić cukier w 60 ml wody. W taki syrop wrzucić skórkę, gotować, aż wyparuje woda. Ja swoją skórkę rozłożyłam do całkowitego wystygnięcia na deseczce drewnianej. Potem zapakowałam w słoiczki.

Gotowe 🙂

RADY!
Skórkę można też zamrozić. Będzie równie dobra do ciast i deserów świątecznych 🙂

Advertisements

4 thoughts on “KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s