Bardzo często jadam posiłki całkowicie bez mięsa. Średnio przepadam
za mięskiem 🙂
Dziś takie właśnie, bezmięsne danie. Przepyszne risotto.
Zapraszam!
PRZEPIS (na 2-4 porcje)
Składniki:
1 szklanka ryżu do risotto (carneroli, arborio)
1 marchew
1 pietruszka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
ok 6-8 sztuk pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól ziołowa, pieprz ziołowy, pieprz czarny – wg uznania
1 l bulionu (przygotowałam na kostce grzybowej)
ewentualnie: ser parmezan tarty
Przygotowanie
Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, dosypujemy ryż. Prażymy go, aż zostanie pozbawiony koloru (stanie się niemal przezroczysty). To proces trwający ok. 20 minut.
Pieczarki kroimy w plasterki, marchew w słupki, a cebulę i czosnek szatkujemy drobno. Pieczarki i marchew dusimy osobno na 1 łyżce oliwy z oliwek. Wlewamy bulion stopniowo, np.: pół szklanki bulionu i czekamy, aż ryż go wchłonie i tak do wyczerpania bulionu (jeśli ryż wyda nam się niedogotowany, można podlewać go jeszcze bulionem, albo białym winem). Na koniec dodajemy pieczarki i ser. Posypujemy pietruszką.
Smacznego!
„Znęcasz” się nade mną.Tak się nie głodzi, godzi znaczy się!
Nie miałam żadnych morderczych zamiarów 🙂 Głodnych nakarmić! Głodnych nakarmić!! 😉