RISOTTO Z PIECZARKAMI

RISOTTOBardzo często jadam posiłki całkowicie bez mięsa. Średnio przepadam

za mięskiem 🙂

Dziś takie właśnie, bezmięsne danie. Przepyszne risotto.

Zapraszam!

PRZEPIS (na 2-4 porcje)

Składniki:
1 szklanka ryżu do risotto (carneroli, arborio)
1 marchew
1 pietruszka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
ok 6-8 sztuk pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól ziołowa, pieprz ziołowy, pieprz czarny – wg uznania
1 l bulionu (przygotowałam na kostce grzybowej)
ewentualnie: ser parmezan tarty

Przygotowanie
Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, dosypujemy ryż. Prażymy go, aż zostanie pozbawiony koloru (stanie się niemal przezroczysty). To proces trwający ok. 20 minut.
Pieczarki kroimy w plasterki, marchew w słupki, a cebulę i czosnek szatkujemy drobno. Pieczarki i marchew dusimy osobno na 1 łyżce oliwy z oliwek. Wlewamy bulion stopniowo, np.: pół szklanki bulionu i czekamy, aż ryż go wchłonie i tak do wyczerpania bulionu (jeśli ryż wyda nam się niedogotowany, można podlewać go jeszcze bulionem, albo białym winem). Na koniec dodajemy pieczarki i ser. Posypujemy pietruszką.

Smacznego!

2 thoughts on “RISOTTO Z PIECZARKAMI

Dodaj odpowiedź do 5000lib Anuluj pisanie odpowiedzi