WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU

???????????????????????????????Nie wyobrażam sobie tego wyjątkowego wieczoru bez kompotu z suszonych owoców. Pachnie i smakuje świętami 🙂
Właściwie – gotujemy go tylko na Wigilię 🙂

PRZEPIS (na 2 l napoju)

Składniki

ok. 20 g suszonych śliwek
po ok. 10 g suszonych: jabłek, gruszek, moreli, fig
1 pomarańcza
1 cytryna
kora cynamonu
ok. 5 sztuk goździków
4-6 łyżek miodu
1-2 gwiazdki anyżu

Przygotowanie

Owoce płuczemy dokładnie. Namaczamy w zimnej wodzie, czekamy aż ‚spęcznieją’ (ok. 2 h). Potem dodać przyprawy i pokrojone w plastry cytrynę i pomarańczę (należy je wcześnie sparzyć i wyszorować skórkę). Gotujemy wszystko na wolnym ogniu ok. 20 minut. Podajemy chłodne, osłodzone miodem 🙂

Smacznego!

Advertisements

3 thoughts on “WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s