SERNIK KRÓLEWSKI

???????????????????????????????Ten przepis jest niezawodny. W dodatku jego przygotowanie nie wymaga wiele zachodu. Ciasto jest miękkie i kruche, a ser puszysty 🙂

PRZEPIS

CIASTO
SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA SEROWA
SKŁADNIKI:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (kupuję gotowy 0 nie chce mi się mielić 😛 )
6 jajek
1 szklanka cukru
0,5 kostki masła extra (bez oleju)
cukier wanilinowy
budyń wanilinowy

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w misce. Zostawiamy białka. Ciasto wkładamy na 1 h do lodówki. Po tym czasie 3/4 ciasta rozkładamy na blasze, tworząc spód.

Ser: Najpierw oddzielamy żółtka od białek. Białka (+białka pozostałe z ciasta) ubijamy na sztywna pianę i odstawiamy. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę, dodajemy masło, dokładnie miksujemy i dodajemy po łyżce sera. Pod koniec miksowania dosypujemy budyń. Białka łączymy z serem delikatnie, nie używając już miksera, tylko najlepiej drewnianej łyżki.

Masę serową wylewamy na przygotowany spód, na ser ścieramy resztę ciasta (na grubych oczkach tarki).

Pieczemy ok. 60 minut w 180 st. C. Po tym czasie delikatnie uchylamy piekarnik i pozostawiamy sernik do wystudzenia.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s