LEŚNY MECH light

???????????????????????????????
Popularne ciasto w nieco odchudzonej wersji.
Kilka drobnych zmian, a jakoś mniejszy stres 😉
Zamiast tłustej śmietany – serek light + galaretka; zamiast mąki tortowej – razowa; zamiast cukru białego – brązowy, zamiast oleju – oliwa z oliwek.
Ciasto wypróbowane, udane, pyszne!
Zapraszam na Leśny Mech 😉

PRZEPIS

Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki razowej
budyń wanilinowy
3 duże jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oliwy z oliwek
3/4 szklanki brązowego cukru
ok. 400 g rozdrobnionego szpinaku (u mnie rozmrożony i odciśnięty z wody)

+ pestki granatu do dekoracji

Krem:
ok. 300 g serka śmietankowego (kanapkowego, zmielonego twarogu) light
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka agrestowa rozpuszczona w 1/3 szklanki gorącej (przegotowanej) wody
3 łyżki masła

Przygotowanie

Jajka zmiksować z cukrem, dodać oliwę z oliwek, potem mąkę, proszek i budyń. Na koniec dodać szpinak i wymieszać całość drewnianą łyżką. Piec ok. 45-55 minut w 160 st. (do ‚suchego patyczka’, tzn. wbić drewniany patyczek do szaszłyka w ciasto i wyjąć, jeśli patyczek jest suchy, nie oblepiony masą ciasta, tzn, że ciasto jest upieczone).

Jak ciasto będzie już wystudzone, przygotować krem. Zmiksować masło z cukrem pudrem, dodać serki i zmiksować na puch. Dolać galaretkę (zimną, ale płynną).

Z ciasta odkroić wierzch. Na ciasto wylać krem, a odkrojony kawałek pokruszyć i posypać dokładnie masę, lekko uciskając dłonią, aby okruchy „wbiły” się w krem. Udekorować pestkami granatu.

Schłodzić w lodówce ok. 2 h.

???????????????????????????????

RADY!

Ciasto się kruszy. Myślę, że śmiało można po prostu przekroić ciasto i przełożyć je kremem. Aby zachować estetykę „leśnego mchu” wystarczy odpowiednio ułożyć górną warstwę (zielonym do góry 😉 ).

Smacznego!

Advertisements

2 thoughts on “LEŚNY MECH light

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s