PIZZA NA RAZOWYM SPODZIE

???????????????????????????????Czas na odchudzoną pizzę. Oczywiście nie możemy jej traktować, jako danie dietetyczne, ale zamieniając to i owo, redukując tłuszcz i węglowodany, dodając w zamian trochę błonnika i warzy – otrzymamy jej niewątpliwie zdrowsza wersję 🙂 Równie smaczną, co ta tradycyjna!

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

Ciasto:
3 szklanki mąki razowej z otrębami
1 jajko
1/2 kostki drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka wody (lub 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki mleka)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru

Sos:
pół szklanki przecieru pomidorowego
1/2 łyżki suszonej bazylii
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta pieprzu czarnego
ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki: warzywa, chuda wędlina, kulka mozzarelli, ser żółty (opcjonalnie – dowolny)

Najpierw zaczyn: pół kostki drożdży rozrobić w 1/2 szklanki podgrzanego mleka (ale – nie gorącego!), dodać cukier i 1 łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny.
W osobnej misce: mąka razowa, sól, jajko, oliwa – do tego dolewamy zaczyn i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto. Najlepiej użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objętości.

Przecier wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, bazylią, pieprzem, sola i cukrem, dodać oliwę.

Z takiej porcji ciasta wychodzą 2 blaty wielkości dużej blachy.

Jako dodatki posłużyły mi zamrożone warzywa na patelnię 🙂 Śmiało można je dodać jeszcze zamrożone (jedynie duże kawałki brokuł pokroiłam na mniejsze różyczki). Proponuję ponadto: wędlinę chudą drobiową i mozzarellę light.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy, smarujemy sosem, układamy dodatki i posypujemy serem żółtym (raczej w niewielkiej ilości).

RADY! (jak przy cieście na tradycyjną pizzę)

1. Ciasto drożdżowe jest IDEALNIE WYROŚNIĘTE, kiedy podwoi swoją objętość! Nie powinno też leżeć zbyt długo, bo przerośnie, a takiego ciasta lubi się zrobić zakalec i pizza wygląda na surową 😦
2. Do sosu pomidorowego dodałam swój przecier pomidorowy i pokroiłam drobniutko suszone pomidory – super efekt! Sos nabrał aromatu!
3. Do ciasta i sosu można użyć oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami! Jest aromatyczna i sprawia, że ciasto ma swój charakter!
4. Pamiętajcie, że dobra pizza nie może być zbyt napakowana dodatkami (szczególnie takimi, które puszczają dużo soku), bo będzie zwyczajną serową ciapą. Trójkątny kawałek pizzy powinniśmy wziąć do ręki, jak kanapkę i nie ma prawa nic z niego spaść, ani tym bardziej się wylewać 😉 Wiec, jeśli macie pomysły na kilka dodatków, lepiej rozwałkować 2-3 placki i zrobić na każdym inny rodzaj pizzy.

Reklamy

6 thoughts on “PIZZA NA RAZOWYM SPODZIE

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s