CIASTO Z KREMEM SŁONECZNIKOWYM I CZARNĄ PORZECZKĄ

– Jakie upiec ciasto? Z kremem czy z owocami?
– Z kremem i z owocami.

:-/

1962796_885366604849569_8816508228722807311_n

Ciasto stworzone „z niczego, czyli z głowy” 😀
Okazało się zaskakująco smaczne.

PRZEPIS

Biszkopt
CIASTO
SKŁADNIKI
7 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
pół szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka. Miksujemy, aż cukier się rozpuści (nie będziemy słyszeć charakterystycznego trzasku kryształków cukru).
W osobnej miseczce przesiewamy przez drobne sitko: mąkę i proszek do pieczenia.
Do jajecznej piany dosypujemy stopniowo produkty sypkie z miseczki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, dolewamy olej. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy łyżkę kakao. Na blachę (25x40cm) wlewamy na przemian ciasto jasne i ciemne.
Pieczemy 30-35 minut w 180 st. C BEZ TERMOOBIEGU!

KREM SŁONECZNIKOWY
SKŁADNIKI
1 puszka karmelu (krówka)
pół kostki masła
600 g słonecznika łuskanego
PRZYGOTOWANIE
Na patelni prażymy słonecznik na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy mikserem, dodając stopniowo karmel. Do masy dodajemy ok. 3/4 naszego słonecznika. Miksujemy jeszcze chwilę.

ŚMIETANKA
SKŁADNIKI
500 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukry pudru
2 śmientfixy
PRZYGOTOWANIE
W wysokim naczyniu miksujemy wszystkie składniki do uzyskania puszystej śmietany.

Dodatkowo:
ok. 250 g herbatników
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (opcjonalnie – innego, polecam kwaśny)
poncz: (ja zrobiłam bezalkoholowy – ciasto miało być również dla dzieci) pół szklanki wody mineralnej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka soku z cytryny

MONTAŻ
Biszkopt nasączamy ponczem. Wykładamy na niego połowę dżemu, a na to wylewamy krem słonecznikowy. Układamy warstwę herbatników, smarujemy je dżemem, potem warstwa bitej śmietany i posypka z uprażonego wcześniej słonecznika.
Schładzamy 2 h w lodówce.
Gotowe!

Smacznego!

Advertisements

6 thoughts on “CIASTO Z KREMEM SŁONECZNIKOWYM I CZARNĄ PORZECZKĄ

  1. A mogę tak oftopic mieć prośbę? Przepis na fajną pastę z suszonymi pomidorami. Dzięki z góry i z dołu. Zapraszam do siebie, może jakimś fajnym postem się zrewanżuję. Znaczy wpisem, nie przepisem. ale zawsze to coś. 🙂 Dobrego dnia. Smacznego znaczy się.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s