ROLADA Z INDYKA ZE SZPINAKIEM

10676231_971592216185027_2460116002796325550_nKolejna domowa wędlina. Nie dość, że bez chemicznych ulepszaczy, to na dodatek – zdrowa i niskokaloryczna.

Takie mięsko śmiało mogę polecić osobom będącym na diecie. Tuż po upieczeniu razem z sałatką stworzy doskonałe danie obiadowe.

PRZEPIS

Składniki

duży filet z indyka (ja miałam ok 700 g)

ok. 200 g szpinaku (użyłam mrożonego, rozdrobnionego)

ok. 250 g sera żółtego (u mnie gouda)

3 ząbki czosnku

3 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

2-3 łyżki oliwy z oliwek

1 płaska łyżeczka suszonego majeranku

sól ziołowa (wg uznania – u mnie ok. pół łyżeczki)

pieprz ziołowy (wg uznania – u mnie ok. 1 łyżeczka)

papryka słodka i curry – ok. pół płaskiej małej łyżeczki

Przygotowanie

Filet lekko rozbiłam, posypałam przyprawami, wcisnęłam 2 ząbki czosnku i zalałam 2 łyżkami oliwy. Mięsko dokładnie natarłam i odstawiłam w zamkniętym pojemniku na noc do lodówki (śmiało – wystarczy godzinka).

Na 1 łyżce oliwy zeszkliłam 2 ząbki czosnku, dodałam szpinak rozdrobniony i szczyptę soli ziołowej. Kiedy szpinak odparował nadmiar wody, rozłożyłam go na lekko rozbitym mięsie. Na szpinak potarłam żółty ser. Wszystko ciasno zawinęłam w roladę i8 obwinęłam sznurkiem. Zawinęłam w grubą folię aluminiową i piekłam w piekarniku w temp. 150 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 40 minut.

Mięsko podałam z sosem szpinakowo-śmietanowym i młodymi ziemniaczkami z koperkiem 😀

Pozostała część mięska posłużyła jako wędlina na kanapki.

Obie wersje – po konsumpcji – uznaję za udane 😀

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s