WEGETARIAŃSKIE PLACKI PO WĘGIERSKU; PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM SOJOWYM

placki z sojowym gulaszem

Kolejna wariacja na temat placków ziemniaczanych. Kto ich nie kocha?

Taka propozycja – dla niejedzących mięsa 🙂

PRZEPIS (na 4-6 dużych porcji)

na gulasz:

Składniki

  • 1 cebula
  • mała marchew
  • 1/2 pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała i cienka cukinia
  • 100 g pieczarek
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • kotlety sojowe (użyłam kotlety sojowe a’la schabowe)
  • bulion grzybowy
  • groszek konserwowy (mała puszka, ok. 100 g)
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, tymianek, papryka słodka, papryka ostra, ewentualnie vegeta natural

Przygotowanie

Kotlety sojowe gotujemy w wodzie z dodatkiem buliony grzybowego (czas gotowania – na opakowaniu). Po wystudzeniu kroimy je w kostkę.

Cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę: seler, pietruszkę, marchew. Dusimy ok 15 minut (ewentualnie podlewając wodą). Po tym czasie dodajemy paprykę i dusimy kolejne 5 minut. Na końcu wrzucamy pokrojone pieczarki, cukinię i pokrojone kotlety sojowe. Dusimy i dodajemy pomidory z puszki z niedużą ilością zalewy i groszek. Doprawiamy wg uznania. Tak przygotowany gulasz można zagęścić mąką: w pół szklanki wody roztrzepać 2 łyżki mąki i zalać gotujący się bulion. Charakteru dodaje smak sosu pieczeniowego, warto wsypać jedną łyżkę takiego sosu do wody z mąką i zagęścić sos.

Ja jednak wolę sos niezagęszczony. Warzywka z medalionami sojowymi wystarczą mi, jako dodatek do placków. 🙂

na placki ziemniaczane:

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cukinia
  • ok. pół szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • mała cebula
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Cebulę, ziemniaki i cukinię trzemy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy mąkę i jajko. Sypiemy sól i pieprz (ja: ok 1 płaska łyżeczka soli i duża szczypta pieprzu). Smażymy cienkie placki na rozgrzanym oleju.

RADY!

1. Placki są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku (czyli takie, za jakimi większość przepada), jeśli ok. 1/3 ziemniaków zetrzemy na nieco grubszych oczkach tarki, i będę grube na ok 0,5 cm.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s