TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO

gospodaliteracka.wordpress.com

gospodaliteracka.wordpress.com

Przepis na pyszny sernik na zimno (na bogato!). Szybki, bezproblemowy, idealny na upały 🙂

PRZEPIS (na blachę ok 25 x 25 cm)

Składniki

  • Herbatniki kakaowe
  • 500 g  serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5-7 łyżeczek
  • ok. 10 sztuk truskawek
  • czekolada z nadzieniem truskawkowym

na frużelinę:

  • ok. 300 g truskawek
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • galaretka truskawkowa

Najpierw przygotowuję sobie wszystkie składniki. Sernik szybko tężeje, więc warto mieć wszystko pod ręką.

Czekoladę i truskawki kroję w kostkę. Herbatnikami wykładam blaszkę.

Żelatynę rozpuszczam w ok 5 łyżkach mocno ciepłej (ale nie wrzącej!) wody, odstawiam do napęcznienia i wystudzenia.

Śmietanę ubijam z dodatkiem cukru pudru na sztywno, dodaję stopniowo serki. Do gładkiej masy wlewam żelatynę. Miksuję chwilkę. Na koniec wsypuję pokrojoną czekoladę i truskawki, Mieszam łyżką. Gotowy ser wykładam na herbatniki. Wstawiam do lodówki.

W tym czasie przygotowuję frużelinę.

Pokrojone w kostkę (albo plasterki) truskawki zasypuję cukrem i cukier wanilinowy i całość gotuję ok. 5-7 minut na wolnym ogniu (sok musi nieco odparować, ale nie całkowicie!). Mąkę ziemniaczana rozrobiłam w ok 6-8 łyżkach wody i zagęściłam truskawki. Zdjęłam garnek z ognia i dosypałam galaretkę. Ostudziłam.

Przestudzoną frużelinę wylewam na ciasto. Chłodzę całość jeszcze minimum godzinę.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s