PIECZEŃ RZYMSKA; KLOPS

DSC03188

Lubię mięsko pieczone, synek lubi mielone – poszliśmy na kompromis 🙂

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • ok. 1 kg mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ok. pół szklanki bułki tartej
  • papryka słodka i ostra (wg uznania, u mnie – ok. pół łyżeczki słodkiej i szczypta ostrej)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka vegety

PRZYGOTOWANIE:

Mięso mielone doprawić przyprawami, tartą cebulą i posiekanym czosnkiem. Dodać jajka, dokładnie wymieszać. Dosypać bułkę tartą (do uzyskania pożądanej konsystencji). Ciasto bardzo dokładnie wymieszać, wygnieść.

Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Mięso upchać do formy bardzo dokładnie, przygniatając co jakiś czas łyżką. Piec w 180-200 st. C przez ok 40-45 minut.

Podawać z ziemniakami, sosami, surówkami, lub na zimno – z pieczywem.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s