SOS MUSZTARDOWY

DSC03229Bardzo prosty sposób na urozmaicenie dań mięsnych. Sos musztardowy nadaje potrawom smaczku, pikanterii, ostrości. Poza tym – musztarda spowalnia przyrost komórek tłuszczowych! Nie jest to więc sos, którego musimy sobie odmawiać, będąc na diecie.

Jaja z sosem musztardowym są w niektórych regionach Polski daniem podawanym w Wielki Piątek.

PRZEPIS

Składniki

  • 2-3 łyżki masła
  • ok. 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • ok. 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki lub po prostu woda)
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej

Przygotowanie

W małym rondelku rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę, tworząc zasmażkę. Walczymy z grudkami, dolewamy bulion. Nadal walczymy z grudkami. Kiedy konsystencja będzie gładka, dodajemy musztardę. I tyle.

RADY!

    1. Doskonale poprawia smak mięs: pieczonych, gotowanych, duszonych.
    2. Jeśli chcecie nieco złagodzić sos, dodajcie 1-2 łyżki śmietany kremówki.
    3. Możecie dodać swoje ulubione przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie etc. Dla mnie musztarda sarepska nie potrzebuje już doprawiania 🙂 .
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s