PĄCZKI HISZPAŃSKIE – GNIAZDKA

Dziś Tłusty Czwartek! Proponuję mały zamiennik naszych tradycyjnych pączków i chrustów 😉 – pączki hiszpańskie, czyli popularne „gniazdka” z lukrem!

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

(na około 20 sztuk)

  • 1 pełna szklanka przesianej mąki pszennej tortowej
  • pół kostki masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jaja
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Gotujemy wodę i masło z dodatkiem soli, do gotującego się tłuszczu wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, zmniejszając płomień pod garnkiem. Ucieramy na zwartą, odchodzącą od ścianek garnka papkę.
  2. Studzimy.
  3. Do zimnego ciasta wbijamy stopniowo jajka i ucieramy.
  4. Ok. 3-4 kartki papieru  śniadaniowego smarujemy olejem. Wyciskamy szprycą cukierniczą okręgi o średnicy ok. 7 cm (najlepiej kilka cienkich warstw, aby przypominały gniazda).
  5. Z papieru wycinamy kwadraty, tak, aby każde gniazdko było na osobnym kawałku.
  6. W garnku (najlepiej dość szerokim i płytkim) rozgrzewamy olej.
  7. Na rozgrzany układamy nasze gniazdka papierem do góry. Smażymy chwilkę i zdejmujemy papier. Całość smażymy po 4-5 minut na każdej stronie.
  8. Wyjmujemy gniazdka na papier, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  9. Zimne gniazdka posypujemy cukrem pudrem, albo polewamy lukrem.

LUKIER:

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników ucieramy dokładnie lukier i polewamy nim gniazdka.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s