CZEKOLADOWO-MANDARYNKOWE MUFFINY

DSC03708

PRZEPIS

Składniki:

  • ok. 4-5 mandarynek
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier waniliowy
  • ok. 6 łyżek oleju

Przygotowanie:

  1. Mandarynki dokładnie myjemy i gotujemy (w skórkach) ok. 30 minut.
  2. Ostudzone mandarynki mielimy blenderem na mus (można ze skórkami – ja obrałam 3 mandarynki, a dwie pozostawiłam w skórkach).
  3. Oddzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę, potem dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka.
  4. W osobnej misce przesiewamy: mąkę, kakao i proszek i stopniowo dodajemy do piany jajecznej, zmniejszając obroty miksera. Na końcu dodajemy mus mandarynkowy, budynie i olej i delikatnie miksujemy jeszcze około minuty. Wsypujemy posiekaną czekoladę. Uzupełniamy natłuszczone formy do muffinek i pieczemy ok. 50 minut w 190 st. C.
  5. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane polewą czekoladową.

Smacznego!

Advertisements

4 thoughts on “CZEKOLADOWO-MANDARYNKOWE MUFFINY

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s