PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ, BOCZKIEM I PIECZARKAMI

940863_1107701299240784_4103493832353514323_n

PRZEPIS:

CIASTO:

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • ¾ szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

Na stolnicę wysypujemy kg mąki, wbijamy jajo i dodajemy sól. W misce mieszamy mleko i wodę (ta mieszanka ma być ciepła) i dolewamy powoli, wyrabiając ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło. Kroimy grube plastry i rozwałkowujemy na grubość 2-4 milimetry. Wycinamy dość duże koła (proponuję średnicę nawet ok 15 cm)

FARSZ:

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ok. 4-5 sztuk pieczarek
  • sól, pieprz (ziołowy)

Przygotowanie:

Boczek kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy, pieczarki myjemy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Boczek podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę i pieczarki, dusimy, odparowujemy wodę, przyprawiamy wg uznania solą, pieprzem i majerankiem.

RADY:

  1. Lepimy dość duże pierogi.
  2. Podajemy z duszoną cebulką i/lub skwarkami.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s