SAŁATKA JARZYNOWA

1401530_891545847522998_639228577196265481_o

Zbierałam się wieki całe, żeby wstawić jarzynówkę na bloga 🙂

Nie znam nikogo, kto nie lubi tej kultowej sałatki.

Większości z nas będzie kojarzyć się – obok  śledzika i nóżek w galarecie – z wesołymi czasami PRLu 🙂

PRZEPIS

Składnik:

(na ponad 1 kg sałatki)

  • 3 duże marchewki
  • 1 duży pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera (1/4 średniej wielkości korzenia)
  • 1 duży ziemniak (2 małe)
  • 1 jabłko
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 duże jajka
  • puszka groszku konserwowego
  • 3-5 łyżek majonezu kieleckiego Społem
  • mała cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz
  • vegeta
  • do dekoracji można zostawić: kawałek ugotowanej marchewki, trochę groszku, świeżą natkę pietruszki

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszkę, układamy na dnie garnka, na wierzch układamy ziemniak(i) i seler i zalewamy wodą. Gotujemy w jednym garnku, NIE OBIERAMY, przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ziemniaki i seler (mają być lekko twarde, ale ugotowane), marchew i pietruszkę dogotowujemy jeszcze 5-10 minut. Warzywa nie mogą się rozgotować. Mają być półtwarde raczej!
  2. Jaja gotujemy na twardo.
  3. Studzimy (warzywa i jaja) i obieramy. Kroimy w dowolnej wielkości kostkę. Do tego kroimy również obrane i pozbawione nasion jabłka, ogórki kiszone, i szatkujemy bardzo drobno cebulę. Dodajemy groszek, doprawiamy wg uznania wegetą i pieprzem czarnym mielonym. Na koniec dodajemy majonez i musztardę.

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s