SZARLOTKA KRÓLEWSKA, czyli ciasto z musem jabłkowo-cytrynowym i kremem wanilinowym

12111938_1064843833568511_804880491370376205_nKiedy moim chłopakom znudzą się ‚suche’ ciasta i stanowczo zażądają kremu!

Szarlotka trochę ‚na zimno’. Raczej taki mus jabłkowy i krem na spodzie z herbatników.

Zapraszam!

PRZEPIS

SPÓD

Składniki:

  • 250-300g herbatników (u mnie kakaowe, ale mogą być maślane, szkolne, pełnoziarniste… co kto lubi)
  • 100 g masła

Przygotowanie:

Herbatniki potraktować surowo – robotem kuchennym, blenderem (albo tłuczkiem – wszystko jedno), dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić i dolać do herbatników. Dobrze wyrobić, aby ciasto osiągnęło konsystencję mokrego piasku. Wysmarować blaszkę masłem i rozłożyć na nią herbatniki, dobrze uciskając, tworząc zwarty spód do ciasta. Piec w 180 st. C przez 20-30 minut. Ostudzić.

JABŁKA

Składniki:

  • ok. 4-5 jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • ewentualnie: 2-4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Prażymy ok. 5 minut (w razie potrzeby z cukrem), przyprawiamy cynamonem; na koniec – wlewamy sok z cytryny, zdejmujemy z ognia i wsypujemy cytrynową galaretkę oraz otartą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy, aby galaretka się rozpuściła. Odstawiamy do ostygnięcia (nie na długo, aby mus się całkiem nie stężał).

KREM

Składniki:

  • 3 szklanki tłustego mleka
  • 300 g masła miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka

Przygotowanie:

Do rondla wlać szklankę mleka, wsypać mąki, cukry, dodać żółtka i dobrze wymieszać (zmiksować). Resztę mleka zagotować w winnym garnku. Gorące mleko wlewać do mieszanki mączno-jajecznej, bardzo energicznie mieszając. Rondel przestawić na kuchenkę i na bardzo niewielkim płomieniu podgrzewać, aż krem mocno zgęstnieje (ma mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu), rozcierając grudki.

Masło zmiksować na puch. Dodawać do niego ostudzony budyń. Miksować az powstanie jednolita masa – krem.

MONTAŻ

Na ostudzony spód z herbatników wykładamy mus jabłkowo-cytrynowy, potem krem. Na całość możemy potrzeć czekoladę.

RADY!

  1. Po raz kolejny – proponuję, zamiast walczyć z grudkami kremu, użyć gotowego kremu karpatka (oryginals, a nie tę w 5 minut 😉 )

Smacznego!

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s