SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK

DSC03736

Przepis na to ciasto krążył w necie i co jakiś czas wpadał mi w oko. Nie przekonywał mnie jakoś szczególnie, ale postanowiłam spróbować. Bardzo mnie zaskoczyło! Pozytywnie! Ciasto jest cieniutkie, nieco przypomina półfrancuskie, do tego lukier i miękkie, ciepłe jabłko – pycha!

Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest prostota wykonania i cena 🙂

Ja podałam z lodami – zdecydowanie lepsze połączenie, niż tradycyjnej szarlotki z lodami! Od tej pory, do lodów, będę piekła te jabłuszka. Zapraszam na szarlotkę z połówkami jabłek!

PRZEPIS

Składnik:

(na blaszkę 25×25, 20×30, 20×40)

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • mały kubeczek (150g serka homogenizowanego, lub jogurtu naturalnego czy kwaśnej śmietany)
  • kostka masła (lub margaryny)
  •  lukier
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  •  4-5 małych jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier wanilinowy

 Przygotowanie:

  1. Na stolnicy siekamy wszystkie produkty na ciasto. Zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny.
  2. Jabłka obieramy i kroimy na połowy, wydrążając gniazda nasienne.
  3. Połowę ciasta wałkujemy na cienki placek (ok 1 cm grubości) i wypełniamy nim przykrytą papierem śniadaniowym i posmarowaną tłuszczem formę. Na to układamy jabłka i posypujemy je cukrem wanilinowym i oprószamy cynamonem. Druga połowę ciasta wałkujemy na nieco cieńszy placek i przykrywamy nim jabłka, zlepiając ciasto między owocami.
  4. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180 st. C.
  5. Przygotowujemy lukier z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny. Polewamy nim przestudzone ciasto.

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s