CIASTKA FRANCUSKIE Z JABŁKIEM I LUKREM

12920328_1091296247589936_8668034644157984533_n

Moje ulubione!!!

Niedaleko Instytutu Filologii Polskiej Akademii Świętokrzyskiej na ul. Leśnej w Kielcach stała sobie niepozorna budka z pieczywem. A, że stała mi jakoś przypadkowo akurat między przystankiem, a budynkiem uczelni i kusiła zapachami, to zawsze miałam do niej po drodze 😉

Zajęcia zaczynałam codziennie kawą z automatu i ciastkiem francuskim! 5 lat – każdy niemal dzień zaczynałam tym ciachem i nigdy mi się nie znudziło!

Jakiś czas już nie studiuję, a miłość do ciastek francuskich została 🙂

Przepis na ciastka, które zrobicie w pół godziny. Oczywiście z gotowego ciasta francuskiego 🙂

PRZEPIS

(na około 12 sztuk)

Składniki

opakowanie ciasta francuskiego

ok. 5 jabłek

1 łyżka bułki tartej

pół łyżeczki cynamonu

cukier wanilinowy

2 łyżki cukru

na lukier: 10 łyżek cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + 2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie

20160403_075602

Jabłka należy umyć, obrać, pokroić w małą kosteczkę, doprawić cynamonem, cukrem i cukrem wanilinowym, uprażyć, aby jak najmniej soku zostało. Dodać bułkę tartą. Nadzienie ma być gęste 🙂

Ciasto odpakować, rozłożyć i pokroić w kwadraty. Napełniamy jabłkami i zlepiamy brzegi (trójkąty). Pieczemy w nagrzanym piekarniku jakieś 20 minut.

Cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy sok z cytryny. Polewamy gotowe i przestudzone ciasteczka. Pychaaa

20160403_093259

RADY!

Ciasto francuskie nie lubi wilgoci. Farsz musi być gęsty, raczej „suchy”. Nie nadaje się do takich wypieków galaretkowaty dżem, bo zamieni się on pod wpływem temperatury w sok – i ciasto nie wyrośnie i nie rozwarstwi się – zostanie nam cienki naleśnik polany sokiem 😉

Smacznego!

Reklamy

4 thoughts on “CIASTKA FRANCUSKIE Z JABŁKIEM I LUKREM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s