MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z BOTWINKĄ

13241406_1192581534086093_1774861517995885591_n

Sezon na botwinkę pełni… a ja na przedplażowej diecie 😦

No to wymyśliłam 🙂

PRZEPIS (na 4 porcje)

1 botwinka

ok. 200-300g makaronu pełnoziarnistego pene

2 ząbki czosnku

mała cebula

marchew

pietruszka

ok 100 g filet z kurczaka (lub np. chuda wędlina drobiowa)

1 łyżka oliwy z oliwek

pieprz czarny mielony (wedle uznania – u mnie szczypta)

vegeta natural (0,5 łyżeczki)

ewentualnie: kawałeczek sera blue i kilka orzechów włoskich

 

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 5 minut przed odcedzeniem wrzucamy pokrojoną botwinkę (obraną i umytą bulwę, łodygi i część młodych liści). Odcedzamy.

W woku rozgrzewamy czosnek na oliwie, dodajemy posiekaną cebulę, filet z kurczaka (lub wędlinę) pokrojony w drobną kostkę, podsmażamy chwilę i dodajemy marchew i pietruszkę – pokrojone w słupki. Dusimy 5-10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, wegetą. Wrzucamy makaron z botwinką i dusimy jeszcze kilka minut.

Gotowe!

Makaron można posypać pokruszonym serem blue (albo kozim), posiekanymi orzechami.

Smacznego!

RADY!

  1. Jeśli użyjecie zwykłego makaronu – osiągnięcie bardzo intensywny kolor czerwony 🙂
  2. Na koniec można wlać 1/4 szklanki śmietany kremówki – osiągniecie pyszny (ale wysokokaloryczny) sos.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s