CIASTO (BABECZKI) UCIERANE Z TRUSKAWKAWI I KRUSZONKĄ

13342880_1199272803416966_3112338690709235629_n

Ciasto błyskawiczne!

Przepis odnaleziony gdzieś tam w necie, trochę z niego zapamiętałam, a trochę sobie doeksperymentowałam 😉

PRZEPIS

Składniki

3 szklanki mąki (pszenna tortowa)

kostka masła

4 jaja

2 x cukier wanilinowy

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

owoce

budyń truskawkowy

 

Przygotowanie

Robimy kruszonkę: masło, mąkę, cukier i cukier wanilinowy rozdrabniamy w palcach (metoda na kruszonkę: „szczypanie” składników tak, aby się rozsypały, ale nie połączyły). Odsypujemy około 1 szklankę, a do reszty dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładkie ciasto.

Truskawki kroimy na połówki, wsypujemy do nich cukier wanilinowy i budyń. Mieszamy dokładnie.

Na posmarowaną tłuszczem formę wylewamy ciasto, układamy owoce (dużo!), posypujemy kruszonką!

Pieczemy w 180 st. przez około 50 minut.

Z tak przygotowanego ciasta można upiec pyszne babeczki. Należy piec je nieco krócej (30-40 minut), pamiętając, aby napełniać formy ciastem jedynie do połowy wysokości (zostawić miejsce na truskawki i kruszonkę, ciasto też sporo rośnie).

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s