ZUPA KOPERKOWA

 

13423977_1135117916541102_9221964260204555510_n

Kolejna zupa, która w cudowny sposób przywołuje dzieciństwo na wsi, lato, wakacje, zapachy łąki i maminej kuchni…

Zupkę nieco po swojemu zrobiłam, bo lubię nadać zupce własny (albo jakiś chociażby) charakter 😉

Ech…

PRZEPIS

Składniki (na garnek ok. 3 l)

2 skrzydełka z kurczaka (albo inny kawałek drobiu z kością)

marchew

pietruszka

kawałek selera (ok. 1/4 małej bulwy)

duży pęczek koperku

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

2 łyżeczki vegety natural (albo innej warzywnej mieszanki)

szczypta pieprzu czarnego

listek laurowy

2-3 ziarna ziela angielskiego

 

Przygotowanie

Koperek obrywamy z łodyg i myjemy. Kilka łodyg zostawiamy w całości, a resztę drobno siekamy.

Przygotowujemy wywar z mięsa i potartych warzyw (marchew, seler, pietruszka), z dodatkiem vegety, liścia, ziela i całych łodyg kopru. Gotujemy ok 15 minut.

Masło rozgrzewamy na patelni i dodajemy poszatkowany czosnek, a po chwili koperek. Chwilkę dusimy. Z wywaru wyciągamy łodygi, a wrzucamy koperek z masłem i czosnkiem. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem.

Zupkę możemy zagęścić zasmażką i śmietaną. W tym celu rozpuszczamy na patelni 1,5 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, dokładnie mieszamy i dolewamy do niej ok. pół szklanki naszej zupy. Bardzo dokładnie mieszamy (raczę użyć silikonowej trzepaczki). Wlewamy do zupy. Po minucie odlewamy nieco zupy do miseczki (albo szklanki). Studzimy lekko i dodajemy 2 łyżki śmietany 18%. Wyłączamy palnik pod garnkiem i wlewamy zupę ze śmietaną do całej potrawy.

Podajemy z makaronem, ryżem, ziemniakami (ziemniaki można ugotować w zupie – razem z mięsem i warzywami i dalej postępować kolejno jak wyżej).

RADY!

  1. Wyraźnie napisałam, ale dla przypomnienia: zupę przed wlaniem śmietany należy zdjąć z ognia! Śmietana gotowana w zupie bardzo obciąża wątrobę!
  2. Zupa jest przepyszna nawet bez zasmażki i śmietany – więc warto ją sobie zrobić i zjeść np. z brązowym ryżem czy z razowym makaronem, nawet, jeśli dba się o linię.
  3. Zupa genialnie smakuje, jeśli na koniec, tuz przed podaniem, posypiemy ją świeżym koperkiem i… parmezanem! MNIAm

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s