FRUŻELINA WIŚNIOWA – WIŚNIE W ŻELU

13599981_1221148087896104_6398682885412824464_n

Moja rodzina oszalała na punkcie frużeliny! Od zeszłego roku – robię ją ciągle do deserów, lodów, ciast… Latem – ze świeżych owoców; zimą – z mrożonych.

Moje serce podbiła frużelina wiśniowa – kwaśna, wyrazista w smaku i twardymi kwaśnymi owocami w słodkim syropie. Przygotowuję zawsze z 1 kg owoców, zamykam w słoikach i mogę cieszyć się nią każdej porze 🙂

PRZEPIS

Składniki

1 kg wiśni

1 szklanka cukru

4 płaskie małe łyżeczki żelatyny spożywczej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier wanilinowy

 

Przygotowanie

Wiśnie myjemy i drylujemy.

Żelatynę rozrabiamy w ok. 4-5 łyżkach wody i odstawiamy na jakiś kwadrans.

W garnku mieszamy owoce z cukrem i cukrem wanilinowym. Gotujemy krótko, aż puszczą sporo soku. Zagęszczamy je mąką ziemniaczaną (mąkę rozrabiamy w 5 łyżkach wody – śmiało, krupczatka bardzo ładnie się rozpuszcza w wodzie – zalewamy tym wiśnie i gotujemy). Zdejmujemy wiśnie z ognia i dodajemy żelatynę (jeśli żelatyna zdążyła całkiem zastygnąć, wystarczy dodać do niej nalewkę wiśni, dobrze wymieszać i dopiero zalać tym resztę).

Napełniamy gorące słoiki (słoiki wystarczy włożyć do piekarnika – 100 st. C – na 10 minut).

Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

RADY!

  1. Wiśnie w żelu idealnie sprawdzają się jako gęsta polewa do deserów z kremami (gofrów, lodów, babeczek). Jeśli chcemy takie wiśnie przygotować do przełożenia ciasta muszą być nieco gęstsze – proponuję zatem dodać o 1 łyżeczkę żelatyny więcej niż jest w przepisie.
  2. Podaję przepis na dość kwaśną frużelinę. Jeśli chcemy słodką – radzę dodać jeszcze jedną szklankę cukru.Smak najlepiej sprawdzać już w trakcie robienia i dostosować słodkość do własnego podniebienia (należy pamiętać, że po wystudzeniu – będzie miała nieco kwaśniejszy smak).
  3. Warto również dostosować sobie gęstość frużeliny – jeśli chcemy mieć więcej owoców – odlejmy sok. Ja jednak uwielbiam tę polewę wokół owoców, więc im więcej soku tym lepiej (aby uzyskać więcej soku – zlewam sok, który powstał przy drylowaniu wiśni).

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s