POLĘDWICZKI W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM

DSC03824

Pyyyyyszne mięsko!

Zapraszam!

PRZEPIS (na 2-3 porcje)

Składniki:

 

  • polędwica wieprzowa (ok. 300g)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy (proponuje musztardę o kremowej konsystencji (kremska, delikatesowa, a najlepiej – miodowa)
  • ewentualnie – jednak łyżka musztardy ostrej (jeśli lubimy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, tymianek suszony
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki śmietany kremówki

Przygotowanie:

Polędwice myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Plastrów nie rozbijamy tłuczkiem, ale delikatnie przyciskamy w dłoniach. Z oliwy, miodu, posiekanego czosnku, musztardy i przypraw tworzymy w misce marynatę. Wrzucamy do niej mięso (każdy plaster dobrze nacieramy marynatą), miskę przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej – na całą noc).

Polędwiczki wyjmujemy z marynaty (resztę marynaty, która spłynie z mięsa, zostawiamy) smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Mięso wyjmujemy na talerzy, żeby odpoczęło. Na patelnię, na której smażyliśmy polędwicę, wlewamy pozostałą z mięsa marynatę (jeśli jest jej niewiele, dodajemy jeszcze 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę musztardy), mieszamy energicznie, wlewamy śmietankę.

Podajemy plastry mięsa delikatnie polane sosem. Jako dodatek wspaniale sprawdziła się u mnie kasza pęczak z warzywami.

Smacznego!

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s