ZIEMNIAKI PIECZONE Z BOCZKIEM – szwedzkie ziemniaki, Hasselback

Spolszczona wersja ziemniaków pieczonych po szwedzku (czyli cienko pokrojone ziemniaki, sól morska i parmezan – pieczone w piekarniku i polane na koniec masłem).

Moja propozycja:
Ziemniaki umyte i nacięte. W nacięciach – cieniutko pokrojony boczek. Ziemniaki posypane przyprawą do ziemniaków i pokropione oliwą z oliwek. Piekłam w naczyniu żaroodpornym około godzinę, potem odkryłam je i dodałam ponacinaną kiełbaskę, wszystko razem przypiekło się pięknie ok. 20 minut (wtedy piekarnik na 200 st. i tylko górna grzałka). Podałam z młoda, duszoną na maśle kapustką! Mniam!

RADY!

  1. Należy wybrać ziemniaki w miarę równej wielkości, najlepsza odmiana to ziemniaki zwięzłe (typ AB lub B – raczej sałatkowe). Nie kruszą się tak i łatwiej je nacinać.
  2. Prosty sposób by ponacinać ziemniaczki bardzo cienko, a nie rozkroić je całkowicie, jest krojenie ich na dużej, metalowej łyżce do zupy – nóż napotka opór przy brzegach łyżki, czyli w miejscu, które nam odpowiada 🙂
  3. Takie ziemniaczki sprawdzą się na grilla – należy je zawinąć w folię aluminiową.
  4. Aby wykorzystać nagrzany piekarnik – można razem z ziemniakami upiec: kiełbaskę, mięso, albo zapiec je w kiszonej kapuście… ale to już kolejna kulinarna historia (rodem z Bawarii), którą opowiem innym razem 🙂
Reklamy

One thought on “ZIEMNIAKI PIECZONE Z BOCZKIEM – szwedzkie ziemniaki, Hasselback

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s