SERNIK NA JOGURTACH GRECKICH

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bardzo delikatny, wilgotny, aromatyczny, a przy tym – superszybki i superprosty w wykonaniu 😉 Zapraszam na sernik na jogurtach greckich na spodzie z herbatników.

PRZEPIS (blaszka standardowa 25×40 cm)

Składniki

  • 3 jogurty greckie duże (po 400 g)
  • 1 pełna po brzegi szklanka cukru
  • 6 dużych jaj
  • szczypta soli
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (razem 80 g proszku)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 paczki herbatników (taka ilość, aby przykryła spód blach) – zalecam herbatniki nieco grubsze, ja używa wieloziarnistych

Blachę wykładamy herbatnikami.

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W osobnej misce ubijamy białka z dodatkiem soli – na sztywną pianę.

Do żółtek dodajemy jogurty, miksujemy. Na koniec dodajemy budynie. Miksujemy na wolnych obrotach. Odstawiamy mikser i dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Masę wylewamy na herbatniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku.

RADY

  1. Do serka można dodać: brzoskwinie z puszki, maliny, borówki itp.
  2. Sernik możemy wykończyć, dekorując go cukrem pudrem, polewą czekoladową.

 

Advertisements

2 thoughts on “SERNIK NA JOGURTACH GRECKICH

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s