SOS CEBULOWY

13879351_1244037708940475_4710353230992907302_nSzybciutki i prosty sos, który wzbogaci dania mięsne i mączne. 🙂

PRZEPIS

na 3-4 porcje mięsa – do dań mącznych (np. kopytka) należy przygotować go nieco więcej.

Składniki

2 duże cebule

szklanka bulionu

1 łyżka cukru

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

pół szklanki śmietanki 12%

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Cebulę poszatkować, udusić na maśle razem z cukrem, solą i pieprzem, następnie zmiksować ją blenderem. Do cebuli dolać bulion. W osobnej misce (słoiczku) rozprowadzić dokładnie mąkę na wodzie (ok. 50 ml) i zagęścić nią sos. Wszystko dobrze zagotować. Zdjąć z ognia, dolać śmietankę. Przyprawić wedle uznania solą i pieprzem.

Smacznego!

 

Reklamy

2 thoughts on “SOS CEBULOWY

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s