KULECZKI ZIEMNIACZANE

Dobry sposób na niejadka. Dzieciaki zajadają się tymi kuleczkami, zwłaszcza, że mogą zrobić je razem z mamą 🙂

PRZEPIS

(na około 4 porcje)

ok. 0,5 kg ugotowanych, ostudzonych i przepuszczonych przez praskę (lub zmielonych w maszynce do mięsa) ziemniaków

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 jajko

ok. pół szklanki mąki pszennej (w zależności od „wilgotności” ziemniaków)

pół łyżeczki soli

bułka tarta

olej

 

Z ziemniaków, mąki, jajka i soli zagniatamy ciasto. powinno być zwarte (podobnie jak ciasto na kluski śląskie). Formujemy małe kuleczki (nieco mniejsze od orzecha włoskiego) i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na głębokim oleju (jak frytki).

 

RADY

  1. Kuleczki można upiec w piekarniku.
  2. Przy bardzo mokrych ziemniakach – będzie trzeba użyć nawet 1 szklanki mąki pszennej – radzę dosypywać w trakcie ugniatania.
  3. Z ciasta można wykrawać różne kształty, panierować i smażyć – dzieci będą miały ubaw.
  4. Podajemy z duszonym mięsem/sosami/kotletami i surówką.

Smacznego!

16 thoughts on “KULECZKI ZIEMNIACZANE

  1. Uwielbiam taką formę ziemniaków, ale większość sklepowych nie ma idealnego składu, więc te domowej roboty to fajna alternatywa, tym bardziej, że można je upiec w piekarniku. Przepis na pewno wypróbuję 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s