OMLET OWSIANY

Fajna alternatywa dla owsianki 🙂

Podaję przepis bardzo uniwersalny. Omlet można zjeść na swój ulubiony sposób. Na słodko: z dżemem, miodem, owocami – świeżymi lub suszonymi. Na słono: z serkiem, wędliną, pomidorem, etc.

PRZEPIS

2 białka,

ok. 3-4 łyżki płatków owsianych górskich,

szczypta soli himalajskiej;

opcjonalnie: ziarna słonecznika, suszone owoce, pół łyżeczki miodu, dżem, łyżeczka oleju kokosowego.

 

Białka dokładnie ubijamy ze szczypta soli, wsypujemy płatki (ja zostawiam na jakieś 2 h, żeby płatki zmiękły), dodajemy swoje ulubione dodatki: ziarna, owoce suszone itd.

Ja smażę na patelni do naleśników i nie używam tłuszczu, można usmażyć na oleju kokosowym.

Jeśli chcemy, by omlet był nieco grubszy i bardziej ‚treściwy’, możemy dodać 1 łyżkę mąki razowej.

Smacznego 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s