CIASTKA JAGLANE Z MASŁEM ORZECHOWYM

 

18953054_1497585663627657_3133206093356348968_n

Mąka jaglana jest bezglutenowa i zawiera witamin z grupy B, fosfor, potas i wapń. Jest wysokokaloryczna (ok. 380 kcal w 100 g). Problem z mąką jaglaną w wypiekach jest taki, że potrzebuje ona innych mąk, żeby ciasto było zwarte, żeby się nie rozpadło, jest bowiem bardzo delikatna, jak pyłek. Żeby nie dodawać innych mąk, postanowiłam ‚skleić’ tę masę budyniem. Ciacha były pyszne, bardzo kruche – ale ta nadmierna kruchość nie przeszkodziła mojemu synowi i jego kolegom pochłonąć całego zapasu na raz 😉

  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 1 duże jajko
  • 1 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • kropelki czekoladowe (albo pokrojona czekolada gorzka – pół tabliczki)

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej należy dokładnie połączyć (mikserem). Ciastka poukładać na blasze, nie należy ich rozgniatać, same sobie poradzą.

Piecz w 180 st. C przez ok 15 minut. Wyjąć, wystudzić i dopiero wtedy delikatnie zdjąć z blachy (ciastka będą najpierw miękkie w środku, potem skruszeją).

Smacznego!

Reklamy

One thought on “CIASTKA JAGLANE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s