OGÓRKI MAŁOSOLNE

20180625_164642

Uwielbiam! Jak jedne się kończą, nastawiam kolejne – i tak do końca sezonu 🙂

Składniki

1 kg malutkich ogórków (kwaszonek)

1 litr wody przegotowanej i ostudzonej

1 spora (czubata) łyżka soli

łodygi kopru

3 ząbki czosnku

liść laurowy

ziele angielskie

szczypta gorczycy białej

 

Ogórki namaczamy w wodzie i dokładnie myjemy. Na dnie naczynia (najlepiej glinianego, ale może być też szklane) układamy umyte łodygi kopru, obrany i przekrojony czosnek, przyprawy. W osobnym naczyniu mieszamy wode przegotowaną z solą. Układamy ogórki, zalewamy słoną wodą. Przykrywamy szczelnie np. talerzem i przygniatamy wszystko ciężkim obciążeniem (takim, aby talerz je utrzymał!).

Po ok. 304 dniach możemy się cieszyć pierwszymi ogóreczkami.

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s