a’la turecka SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

20180731_091723

Uwielbiam surówkę w tureckich restauracjach. Wiele razy próbowałam zrobić taką samą. W końcu uznałam, że ten smak to jakis przejściowy etap między świeżym warzywem, a jego konserwową wersją. Próbowałam kilu zalew do niej, ale w necie znalazłam tylko mocno octowe wersje – i te też mi nie podchodziły. W końcu wyszło super!

 

Składniki (na jakieś 3-litrowy garnek surówki)

pół główki młodej kapusty

2-3 marchewki młode

mała cebula czerwona

1 łyżka cukru (u mnie ksylitol)

4-6 łyżek oleju rzepakowego

2 łyżki octu spirytusowego

po pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego i soli himalajskiej

Najpierw szatkuję wszystkie warzywa i solę. Dobrze miesza, wygniatam, aby kapusta puściła sok. Odstawiam na ok 1-2 h do lodówki.

Przygotowuję zalewę: podgrzewam olej, ocet i cukier tak, by cukier się rozpuścił. Zalewam surówkę. Wygniatam jeszcze raz i posypuję pieprzem – odkładam do lodówki na kilka godzin. Jeszcze lepsza jest następnego dnia!

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s