Pyszna i konkretna sałatka z bobem, kolorowym makaronem i salami.
Bób jest bardzo zdrowy, a trochę niedocenianym warzywem. Ma mnóstwo białka i błonnika, witaminy z grupy B, witaminę K, magnez, żelazo i fosfor.
Bób można jeść na surowo, obierając go jedynie ze skórki, można ugotować w osolonej wodzie (na wrzątek wrzucić bób w skórkach i gotować ok. 5-8 minut – wtedy jest idealnie zielony i chrupiący), można ugotowany bób podać z masłem czosnkowym lub ulubionymi przyprawami.
Gotowany bób wykorzystałam do zrobienia sałatki 🙂
PRZEPIS
Składniki
0,5 kg bobu
ok. 200-300 g kolorowego makaronu
ok. 5-8 plasterków salami
mała cebula
łyżka majonezu + łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku,
ewentualnie: łyżka kukurydzy konserwowej i groszku konserwowego
Makaron i bób gotujemy. Bób obieramy. Na patelni (na łyżce oliwy) podsmażamy pokrojone salami i cebulę. Kiedy wszystko ostygnie – mieszamy składniki i doprawiamy je majonezem i jogurtem. Można doprawić wedle życzenia, mnie wystarcza słone salami 🙂 Dla ożeźwienia sałatki można dodać kukurydzę i groszek konserwowy.
Lubię takie połączenia:) pysznie!
Ja również 😀 Dzięki za odwiedziny!
Będę wpadać częściej:)
Będzie mi bardzo miło!